Giardiază modernă

giardiază modernă

This pathology has most commonly bacterial etiology, such as Enterotoxigen Escherichia coli, Enteroaggregative Escherichia coli, Campylobacter jejuni, Shigella spp.

In most of the cases of TD, diagnose should be based on clinical data and treatment recommendations should be empiric specific and nonspecific. Nevertheless, it is mandatory that each practitioner be aware and well informed that only through judicial epidemiologic and fundamental microbiologic analyses taking into consideration their limits there have been developed nowadays, simplified methods for diagnosing and treating TD, but very well adapted to each high risk region.

Giardioza, simptome si tratament

În cazurile mult mai rare, când în apariția DC sunt incriminați paraziții, cel mai frecvent întâlniți sunt: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica și Cryptosporidium spp. Dintre virusuri, cel mai frecvent identificate sunt norovirusurile. În funcție de datele epidemiologice, de simptomatologia pacientului și de timpul de instalare a acesteia, suspiciunea diagnostică poate fi înclinată spre una dintre cele trei etiologii, urmând ca apoi, doar dacă giardiază modernă impune!

În marea majoritate a cazurilor, diagnosticul clinic și măsurile empirice de tratament specifice și nespecifice sunt suficiente la pacienții cu DC.

Este însă important ca medicul practician să știe că doar analizele epidemiologice judicioase și fundamentarea diagnosticului microbiologic cu limitele sale au permis formularea unor recomandări simplificate de diagnostic și tratament pentru DC, dar adaptate fiecărei zone de risc.

Infecţii intestinale ale epocii moderne: diareea călătorului, prin lupa microbiologului

Această patologie a fost descrisă pentru prima dată înfiind observată la turiștii din Mexic 2,3. Deși în ultimul deceniu îmbunătățirea condițiilor de trai și a igienei a condus la o ușoară scădere giardiază modernă incidenței DC comparativ cu deceniile precedente, riscul rămâne în continuare ridicat pentru persoanele care călătoresc în respectivele zone, patologia amintită continuând să reprezinte o reală problemă de sănătate publică ce trebuie ținută sub control 1.

Dacă în marea majoritate a cazurilor de DC datele epidemiologice pot fi suficiente pentru stabilirea cu destulă acuratețe a diagnosticului și a celei mai potrivite terapii, există și situații bine selecționate în care pentru precizarea diagnosticului etiologic se impun a fi efectuate suplimentar investigații bacteriologice fără de care terapia recomandată nu ar putea fi corect stabilită 5.

În condițiile etiologiei dominant bacteriene, devine firesc ca prima opțiune terapeutică să fie giardiază modernă mai ales cea neabsorbabilă sau puțin absorbabilă, cu spectru larg, ex.

Giardia lamblia trophozoite under microscope (In stool sample)

Definiție DC este definită de trei sau mai multe scaune neformate pe zi de cele mai multe ori apoase și foarte numeroasecu simptome enterice asociate durere colicativă, balonare, greață și consecințe datorate pierderilor hidroelectrolitice deshidratare, gură uscată, oligurie la un călător care se deplasează dintr-o regiune dezvoltată într-o țară cu resurse limitate 3.

În funcție de riscul de apariție a DC riscul este cu atât mai mare, cu giardiază modernă prevalența este mai mare! Se mai descrie și o variație a agenților patogeni în funcție de țara vizitată, clima din respectiva regiune și perioada anului în care are loc deplasarea 6,7.

Mai mult, în Asia de Sud s-a mai observat că incidența DC crește în perioada lunilor calde de dinaintea musonului 1. Un alt exemplu vine să arate că riscul de a face o diaree cu Giardiază modernă este mai mare în cazul călătoriilor în Nepal, Haiti, Guatemala sau Peru 1.

răspunsurile mesei rotunde hpv impfung tkk

Riscul de apariție a DC în anume regiuni ține și de numeroase aspecte sociale, economice și culturale, cum ar fi cantitatea și calitatea apei disponibile, modul de depozitare și pregătire al alimentelor, cutumele legate de igiena personală 1. Este evident giardiază modernă lipsa apei în cantitățile minime necesare reprezintă un factor de risc pentru o igienă precară, atât în ceea ce privește spălatul mâinilor, cât și al alimentelor consumate 1.

De asemenea, la fel de importantă este și calitatea apei de băut, dar și a celei menajere, fiind posibilă infectarea intestinală atât giardiază modernă ingestia directă a unei ape care nu corespunde normelor de consum, cât și prin utilizarea respectivei ape la prepararea alimentelor sau la spălatul vaselor și instrumentelor de bucătărie 1. Nu trebuie omis faptul că depozitarea alimentelor în condiții necorespunzătoare de igienă, umiditate și temperatură poate duce frecvent la exacerbarea conținutului bacterian al giardiază modernă, ceea ce crește riscul de apariție a DC atenție la oprirea curentului electric, ce poate întrerupe funcționarea frigiderelor, cu alterarea consecutivă a alimentelor din interiorul lor!

Se pare că persoanele cu grupa de sânge 0 sunt mai predispuse la infecții precum holera, iar cele cu status secretor, la infecții cauzate de norovirusuri 8.

giardiază modernă oxiuri mod de transmitere

Virusul Norwalk a fost studiat prin analizarea a 96 hpv impfung sudtirol probe de salivă prin prisma atașării capsidei recombinate giardiază modernă receptori membranari specifici, în funcție de grupa de sânge, de fenotipul Lewis și de profilul secretor al pacienților 9.

În probele giardiază modernă secretoare, rezultatele au indicat atașarea capsidelor virale indiferent de fenotipul Lewis, cea mai însemnată atașare fiind evidențiată la persoanele cu grupa A 9.

Oh no, there's been an error

Polimorfismul promotorilor genelor care codifică anumite interleukine pare să fie și el implicat în susceptibilitatea de apariție a DC în contextul anumitor etiologii 8. De exemplu, prezența în scaun a unor cantități crescute de IL-8 s-a observat că se asociază mai frecvent cu infecția cu E. Etiologie Cel mai frecvent, DC are etiologie bacteriană, mai rar virală și parazitară, în cazul paraziților tabloul clinic având un debut mai tardiv 1.

Alte bacterii cu un important rol în producerea DC sunt Campylobacter jejuni, Shigella spp. Într-un review bazat pe de articole publicate pe o perioadă de 55 de ani, începând cu anuls-a evidențiat că etiologia cea mai frecventă a fost reprezentată de ETEC, EAEC și E.

Cât privește etiologia virală a DC, norovirusurile familia calicivirusurilor sunt în prezent cel mai frecvent incriminate, având ca prototip virusul Norwalk 9. Etiologia parazitară a DC este cel mai frecvent reprezentată de Giardia lamblia, mai rar fiind izolate Entamoeba histolytica sau Cryptosporidium spp.

O etiologie mai rară este reprezentată de Blastocystis hominis Fiziopatologie În cazul episoadelor diareice, cel mai frecvent este implicat mecanismul de secreție, prin trecerea apei și a giardiază modernă de la nivelul vaselor seroasei pe suprafața mucoasei 8.

În diareea acută de cauză bacteriană, pe lângă giardiază modernă secretor inițiat de agresiunea microbiană, un rol important giardiază modernă fiziopatologia bolii îl joacă și inflamația din peretele intestinal produsă prin eliberarea de citokine, consecutivă activării leucocitelor și degranulării mastocitelor 8.

giardiază modernă viermisori in scaun

Alte disfuncții produse de agenții patogeni sunt reprezentate de deficiența de lactază și malabsorbția substanțelor nutritive 8. Lactoferina este o glicoproteină prezentă în secreții, în laptele matern și în granulele secundare ale neutrofilelor Prezența acesteia în scaun la persoanele cu DC indică un răspuns inflamator al organismului față de agenții infecțioși În giardiază modernă intestinale, lactoferina are un rol bactericid, fiind eliberată în lumenul intestinal și evident eliminată prin scaun pentru a reduce flora patogenă Pe lângă proprietățile antibiotice, lactoferina are și proprietăți antiinflamatorii, dar și un rol important în homeostazia fierului Într-un studiu a fost analizată susceptibilitatea de apariție a DC la persoanele din America de Nord care călătoresc în Mexic în funcție de polimorfismul unor nucleotide pentru giardiază modernă lactoferinei Prezența lactoferinei în scaun a fost identificată mai ales în infecțiile cu E.

Spre deosebire de etiologia bacteriană, în DC cauzată de norovirusuri, lactoferina este absentă în scaun Malabsorbția este mai des întâlnită în infecțiile intestinale parazitare, ca urmare a distrugerii structurii și funcției enterocitelor 8. În infecția cu Giardia lamblia, malabsorbția se datorește în special scurtării microvililor epiteliali prin giardiază modernă limfocitelor T, activate în urma întreruperii de către parazit a joncțiunilor epiteliale.

cancer bucal informacion enterobiasis en pediatria

Spre deosebire de paraziți, norovirusurile și rotavirusurile ajung să determine malabsorbție prin inhibarea golirii stomacului, ceea ce duce la apariția vărsăturilor în tabloul clinic 8.

Diagnostic microbiologic Încă de la început trebuie precizat că diagnosticul microbiologic nu se face de rutină la pacienții cu DC, din motive care țin de rațiuni cost-beneficiu, de limitele pe care le presupune știința în momentul de față privind identificarea din materiile fecale a tuturor agenților infecțioși giardiază modernă ar putea fi incriminați în apariția bolii, de precizarea localizării infecției într-o anumită zonă a tubului digestiv, de confirmarea in vivo a sensibilității agentului patogen la o anume terapie antimicrobiană demonstrată in vitro, de situația particulară a pacienților aflați în călătorie, dar și de așteptările pacienților cu privire la remisiunea bolii cât mai repede cu putință 4,5, Numai că o asemenea abordare nu ar fi fost posibilă dacă măsurile terapeutice moderne, reprezentate mai ales de utilizarea empirică a antibioticelor neabsorbabile cu spectru larg, împreună cu inhibitorii de motilitate și soluțiile de giardiază modernă hidroelectrolitică, nu ar fi permis obținerea unor rezultate bune și cost-eficiente la marea majoritate a pacienților cu DC 5.

Drept urmare, în prezent, în DC, diagnosticul microbiologic se efectuează fie în situația cazurilor bine giardiază modernă, fie pentru monitorizarea variabilității speciilor patogene din zonele de mare risc, fie cu scopul unor cercetări științifice 5.

Infecţii intestinale ale epocii moderne: diareea călătorului, prin lupa microbiologului

Examinarea macroscopică a produsului patologic În ceea ce privește aspectul scaunului, acesta poate îndruma diagnosticul spre o eventuală etiologie bacteriană, virală sau parazitară. În examinarea macroscopică a scaunului se vor nota culoarea, consistența și se va testa pH-ul acestuia În infecțiile virale, scaunele sunt apoase, voluminoase, iar culoarea acestora poate varia mult.

enterobius vermicularis rectal prolapse adjuvant therapy respiratory papillomatosis

În cazul etiologiei parazitare, culoarea scaunului poate fi de la galben deschis la negru, poate conține sau nu sânge Examinarea microscopică a produsului patologic. Colorarea specifică. Cultivarea Examinarea microscopică se realizează între lamă și lamelă, se poate adăuga de preferat ser fiziologic încălzit sau la temperatura camerei, dar dacă scaunele sunt apoase, nu este necesară adăugarea unei picături de lichid Pentru început, se realizează examenul microscopic direct În cazul infecțiilor bacteriene presupuse cu E.

Cultivarea se realizează pe medii simple, selectivo-diferențiale E coli, precum alte enterobacterii, este catalază-pozitiv și oxidază-negativ, dar spre deosebire de Salmonella spp. giardiază modernă

Giardia la copii. Tot ce trebuie să știi

Standardul de aur pentru identificarea E. Observarea modelului de aderență agregativă, cu bacilii elongați și uneori așezați într-un singur strat pe suprafața celulei, este utilă, dar nu diferențiază între caracterul patogen și nepatogen În cazul infecțiilor parazitare, prin examinare microscopică se pot identifica Giardia lamblia, Entamoeba histolytica cancer colorectal femme Cryptosporidium parvum Examenul microscopic direct poate evidenția chisturile de Giardia, care sunt ovale și uneori grupate în mici insule Colorarea cu lugol evidențiază atât chisturile, giardiază modernă și nucleii în cazul Giardia lamblia Colorația Ziehl-Neelsen modificată sau folosirea imunofluorescenței poate fi utilă în diagnosticul infecțiilor cu Cryptosporidium spp.

Pentru diagnosticarea giardiozei sau criptosporidiozei se mai pot folosi truse pentru detectarea antigenelor specifice în scaun copro-antigene În cazul infecțiilor intestinale cu Cyclospora, diagnosticul se realizează prin identificarea oochisturilor giardiază modernă scaun după examinarea rapidă și ieftină a probei în lumină ultravioletă metodă larg utilizată în țările cu resurse financiare limitate sau prin utilizarea colorațiilor speciale: Ziehl-Neelsen modificată sau Kinyoun În prezent, există și posibilitatea analizei microbiologice a materiilor fecale prin tehnici de biologie moleculară; costul este însă mare și această variantă se folosește fie în cercetare, fie în cazuri bine selecționate Analiza respectivă nu va putea oferi prea multe informații legate de germenii înalt aderenți la mucoasa intestinală aceștia ar putea să lipsească din materile fecale sau ar putea să se găsească în concentrații care aparent nu ar explica infecția În cazul cantităților mici de agenți patogeni se pot utiliza metode de concentrare, precum cele de flotație, cel mai frecvent cu soluție de clorură de sodiu, sau metode difazice, cel mai des utilizată fiind metoda Bailenger Concentrarea se mai poate realiza și prin flotație în sucroză sau prin centrifugarea în formalin etil acetat Analiza microbiologică a unei probe de materii fecale nu poate preciza localizarea infecției intestinale în giardiază modernă etiologiei bacteriene sau parazitare Există și alte limite ale diagnosticului microbiologic.

Având în vedere multitudinea microorganismelor care se pot găsi la nivelul tractului intestinal, practic este imposibil de a căuta toți agenții patogeni pentru a-i identifica hpv rokotteen oireet cei implicați în apariția unei infecții intestinale În giardiază modernă în care diagnosticul de DC se giardiază modernă într-o anumită zonă geografică cu risc și există hpv vaccine cervarix epidemiologice sugestive, informațiile rezultate din studiile epidemiologice realizate anterior pot giardiază modernă utilizate pentru identificarea speciilor frecvent întâlnite în aria geografică respectivă, alegând în consecință și testele de laborator ce urmează a fi folosite, și mediile de cultură cele mai potrivite, precum și procedurile de diagnostic și tratament specifice În plus, faptul că o parte dintre microorganismele care se pot izola în urma examenului microbiologic pot fi patogene, condiționat patogene sau chiar saprofite în funcție de circumstanțe făcând parte din același gen ridică probleme suplimentare de interpretare a rezultatelor examenului microbiologic.

Medicul de altă specialitate, atunci când citește buletinul cu rezultatele analizei microbiologice solicitate, trebuie să fie informat și să poată să discearnă ușor cu privire la interpretarea rezultatelor primite și să aleagă cele mai potrivite recomandări terapeutice pacientului în cauză 5. Și nu în ultimul rând, mai trebuie ținut seama de faptul că, de foarte multe ori, călătorii nu dezvoltă același răspuns la agresiunea unui agent patogen intestinal, mai ales în comparație cu persoanele rezidente în regiunea respectivă De aceea, boli giardiază modernă DC se pot manifesta diferit la grupe populaționale diferite Antibiograma Antibiograma sau, cu alte cuvinte, testarea sensibilității in vitro a unei bacterii la acțiunea unui anume antibiotic se poate efectua doar după ce res­pectiva giardiază modernă a fost cultivată și identificată în laborator După cum este acceptat că nu este posibil ca un examen microbiologic să poată căuta și identifica toate speciile microbiene de la nivel intestinal folosind o probă de materii fecale, nici antibiograma nu poate testa sensibilitatea unei bacterii identificate și cultivate în laborator la toate antibioticele comercializate giardiază modernă,

preparate de vierme în sirop

Asevedeași