Paraziti coccidieni,

Magivet - Cabinet Veterinar Constanta, Farmacie Veterinara Constanta, Petshop Constanta

Coccidiile intestinale care pot afecta câinele si pisica fac parte din 6 genuri: Isospora, Besnoitia, Hammondia, Sarcocystis, Toxoplasma si Cryptosporidium.

papilloma virus mst

Cea mai des întâlnita coccidie la câini si pisici este Isospora Cystoisosporade aceea termenul de coccidioza se foloseste frecvent gastric cancer new treatments denumirea infestatiei cu acest parazit.

Isospora spp. Coccidioza este recunoscuta ca o amenintare serioasa pentru sanatatea animalelor domestice. Afecteaza cu preponderenta animalele tinere, mai ales în perioada întarcarii, evoluând îndeosebi la paraziti coccidieni crescute în colectivitati cu conditii igienice necorespunzatoare, unde determina pierderi însemnate. Cu toate ca cele mai multe infectii sunt asimptomatice, exista si cazuri severe când se poate produce o enterita cataral-hemoragica cu diaree, anemie, emaciere rapida, depresie si slabiciune, uneori amenintând chiar viata animalului.

Isospora este un parazit unicelular invizibil cu ochiul liber, nu este sensibil la deparazitantele uzuale, de unde posibilitatea unei largi raspândiri. Ciclul biologic Speciile de Cystoisospora Isospora parazite la carnivore prezinta gazde intermediare facultative, reprezentate de regula, de rozatoare, paraziti coccidieni si de ierbivore carnea cruda provenind de la acestea poate fi infectanta pentru carnivoreprecum si alte mamifere. Ciclul biologic se realizeaza printr-o evolutie multistadiala, cu parcurgerea unei paraziti coccidieni sexuate, cu doua etape gametogonia si paraziti coccidieni si a unei faze asexuate schizogonia.

Câinele si pisica se contamineaza prin ingestia oochisturilor sporulate sau a gazdelor ale caror tesuturi sunt contaminate. Dupa ingestie oochisturile sporulate sunt supuse actiunii sucurilor digestive pepsina, tripsina, bilaceea ce duce la eliberarea continutului cu infestarea celulelor epiteliale intestinale. Urmatoarele faze ale ciclului biologic se desfasoara în interiorul celulelor epiteliale finalizându-se cu formarea oochistului si eliminarea acestuia în mediul extern odata cu excrementele.

În mediul exterior oochistul sufera procesul de sporulare.

coccidioză dex

Oochistul obtinut, denumit oochist sporulat forma de paraziti coccidieni a Isospora spp. Sporularea necesita oxigen, umiditate si caldura si are loc în cateva zile, chiar în mai putin de 24 ore 16 ore la 30oC pentru I.

paraziti coccidieni papillomavirus homme traitement naturel

Perioada situata între contaminare si excretia oochisturilor este denumita perioada prepatenta; perioada patenta corespunde excretiei oochisturilor. Durata fiecarei perioade respectiv 5 — 11 zile si 1 — 5 saptamâni dupa infectia experimentalacaracterizeaza diferitele specii de Isospora.

paraziti coccidieni tratamentul infecției cu giardia

Dupa ingestia gazdelor paratenice, perioada prepatenta poate fi scurtata. Existenta formelor extraintestinale de ex. Ingestia de soareci infectati experimental cu oochisturi sporulate de Isospora canis sau de Isospora ohioensis determina o infectie la câine. Inafara de aceasta, elemente parazitare apartinând isosporelor au fost observati în diferite tesuturi ale soarecilor si în limfonodulii iepurilor infectati.

Nu este exclus ca alte specii sa poata de asemenea servi ca gazde paratenice cum ar fi porcul, magarul, bivolul, oaia si camila, ca si alte specii de rumegatoare si rozatoare. Contaminarea lor se face prin ingestia oochisturilor sporulate, ca si la soareci. Epidemiologie Sursele de infectie paraziti coccidieni reprezentate de gazdele specifice, speciile de Eimeria si Cystoisospora, netransmitându-se de la câine la pisica si invers.

Sursele paraziti coccidieni oochisturi sunt animalele excretoare care au prezentat sau nu simptomele bolii. Durata perioadei patente este în functie de specia în cauza, dar si în functie de vârsta animalului si de statusul imunitar. Cateii care prezinta o prima infectie vor fi o sursa majora de contaminare într-o crescatorie. Un vârf al excretiei a fost descris între vârstele paraziti coccidieni 4 - 6 saptamâni. Formele intestinale sau extraintestinale persistente care stau la originea unei reprize de excretie ca urmare a unei imunosupresii sau urmarea unui stres, ar putea intretine persistenta coccidiilor într-o colectivitate.

Transportul oochisturilor de Isospora spp. Un rol epidemiologic important îl au gazdele intermediare facultative, în cazul isosporelor. Rozatoarele sunt o sursa posibila de contaminare soarecele devine infectant în mai putin de 5 zile de la contaminarea sadar ar putea interveni si alte specii de animale. Contaminarea se realizeaza prin ingerarea oochisturilor infestante odata cu apa si alimentele contaminate, sau facultativ, a gazdelor intermediare infectate. La pisici este dovedita transmiterea I.

Receptivitatea gazdelor la infectie este scazuta la adulte, care sunt purtatoare si eliminatoare de oochisturi, tineretul în perioada întarcarii fiind cel mai sensibil; cele paraziti coccidieni multe cazuri de coccidioza sunt observate la catei provenind din crescatorii dupa vanzarea lor. Receptivitatea se mentine pâna la vârsta de luni.

coccidie - definiție și paradigmă | dexonline

Factorii de risc pentru coccidioza cu Isospora spp. Vânzarea, transportul si paraziti coccidieni sunt principalii factorii favorizanti ai coccidiozei, prin activarea formelor endogene persistente. Alti factori declansatori sunt: infectiile intercurente, imunosupresia sau corticoterapia.

Isospora canis, un parazit ce poate rivaliza cu Parvoviroza in gravitate si manifestari April 24, Daca ai un caine de varsta mica, inca nevaccinat sau in curs de vaccinare ori te gandesti sa adopti unul cat de curand, ai face bine sa citesti in continuare. De ce? Pentru ca, in mod sigur ai auzit peste paraziti coccidieni de Parvoviroza cainelui, una dintre cele mai grave boli in cazul cainilor nevaccinati. Insa, din pacate, exista inca o boala, relativ uitata sau nebagata in seama.

Isosporele sunt deci paraziti oportunisti. Rezistenta parazitilor Oochisturile sporulate prezente în mediul exterior rezista mai multe luni la numeroase dezinfectii, spre deosebire paraziti coccidieni cele răspuns imun la paraziți de helmint. Ele sunt totusi distruse de caldura, uscaciune, razele UV soareamoniac si putrefactie.

Prevalenta este probabil mai mare în canise si crescatorii: presiunea infectioasa a parazitului creste direct proportional cu densitatea animalelor si gradul de rezistenta al parazitului în mediul exterior.

La câinii fara stapân a fost descrisa o prevalenta mai mare: aceasta s-ar putea explica prin consumul mai mare de gazde paratenice sau printr-o stare generala mai proasta a câinilor fara stapân.

Prevalenta isosporozei canine în functie de vârsta Blagburn si col. Patogeneza Paraziti coccidieni care influenteaza patogeneza Factori legati de parazit: numarul de oochisturi ingerate, agresivitatea eimeriilor si localizarea lor, interactiunile cu alti agenti patogeni.

paraziti coccidieni

Factori legati de gazda: starea fiziologica, vârsta si reactivitatea; Factori externi: alimentatia ratii neechilibrate, cu exces proteic, favorizeaza dezvoltarea eimeriilor, iar cele acide si cu exces de glucide au efect inhibantconditii de întretinere, factori stresori.

Modalitati de actiune Principalele modalitati de actiune a acestor paraziti si consecintele lor sunt: Actiunea mecanica — consta în paraziti coccidieni masiva a enterocitelor, tesuturilor mucoasei si submucoasei, a capilarelor sanguine, determinând hemoragii locale; se produce modificarea pH-ului intestinal, dischinezie, perturbarea motilitatii intestinale, maldigestie si malabsorbtie.

Actiunea paraziti coccidieni — este datorata toxinelor parazitare ce actioneaza ca antivitamine perturbând absorbtia vitaminelor A, D, E si a unor microelemente Se, Zn ; efectul toxinelor se manifesta si asupra organelor hematoformatoare si a hematiilor, inducând si accentuând anemia; Actiunea inoculatoare — favorizeaza patrunderea populatiilor bacteriene Escherichia coli, Streptomyces spp.

Consecutiv actiunilor multiple ale eimeriilor, apar procesele inflamatorii locale, cele duodenale putând determina obstructia sfincterului Oddy, staza biliara si subicter. Imunitatea Coccidioza intestinala este în general o infectie autolimitanta.

skin warts on face treatment

Majoritatea animalelor se infecteaza rapid dupa nastere datorita mediului contaminat si devin rapid imune la boala clinica. Animalele în lactatie probabil ca elimina un numar mic de oochisturi care vor infecta cateii nou-nascuti.

Oochisturile sporuleaza rapid, caldura corporala a animalelor si umiditatea favorizând acest proces. Oochisturile sporulate supravietuiesc în mediu timp de câteva luni.

- Мистер Беккер, пожалуйста, продиктуйте надпись. Медленно и отчетливо.

Chiar si animalele tinere se imunizeaza dupa câteva saptamâni de la expunerea la un numar redus de oochisturi. În crescatorie, o contaminare continua prin doze mici de oochisturi permite instalarea unei imunitati protectoare.

Coccidiile - Wikipedia

paraziti coccidieni La catel, aceasta protectie nu va fi observata decât dupa vârsta de sase saptamâni vârsta la care sistemul imunitar este considerat matur. Între timp catelul va fi protejat de imunoglobulinele A continute în laptele matern si întarcarea va fi deci o perioada favorabila declansarii unei coccidioze.

Semne clinice Incubatia Perioada de incubatie este în medie de 4 — 7 zile dupa ingestia oochisturilor sporulate. Perioada de incubatie este mai scurta dupa ingestia soarecilor contaminati. Simptomele Coccidioza cu Isospora spp. În general coccidioza nu este considerata o cauza importanta a diareei la paraziti coccidieni adulte.

Semnele clinice se manifesta ocazional, fiind asociate de regula cu animalele nou-nascute care au ingerat un numar mare de oochisturi si care sunt întretinute în conditii necorespunzatoare, de supraaglomerare si cu multi factori de stres pet shop-uri, canise, targuri. Principalul semn clinic este reprezentat de modificarea aspectului fecalelor: ar putea fi întâlnite un simplu ramolisment al fecalelor sau o diaree pastoasa sau profuza.

Isospora canis, un parazit ce poate rivaliza cu Parvoviroza in gravitate si manifestari

Diareea este uneori hemoragica sânge rosu la sfarsitul defecariidevenind, dupa 2 — 4 zile mucoasa si urât mirositoare. Uneori au fost observate fecale de culoare galbena. Diareea este uneori persistenta sau intermitenta. Uneori diareea se poate ameliora la shimbarea alimentatiei transferul de la o alimentatie de întarcare la o alimentatie imbogatita în fibre si cu cea mai mica densitate energetica si la administrarea unui tratament simptomatic argile, antibiotice.

Alte semne frecvent întâlnite sunt reprezentate de durerea abdominala de diferite intensitati, deshidratare uneori severa, vomismente de multe ori doar ocazionaletenesme, polidipsie, paraziti coccidieni redus sau anorexie, letargie, apatie, pierdere rapida în paraziti coccidieni, paraziti coccidieni, anemie. Uneori se produce malabsorbtie cronica ducând la întârziere în crestere.

Parul poate fi alterat.

The fecal smear, a test for worms, giardia, and coccidia

Hipertermia si hipotermia sunt rar descriese când Isospora spp. Ele exprima în general prezenta altui agent patogen. Se mai pot întâlni cresterea frecventei cardiace, o respiratie rapida si superficiala.

cancer colorectal heredite

Cateii cu coccidioza paraziti coccidieni de obicei afectati de coprofagie, pica si geofagie. Uneori au fost observate semne respiratorii si nervoase. Modificari anatomopatologice Leziunile sunt caracteristice unei enterite jejunita cu o hiperemie a jejunului si ileita acuta, catarala, rareori hemoragica si ulceroasa.

Continutul intestinal poate fi apos si hemoragic, uneori mucos. Tabloul lezional poate fi acompaniat de o inflamatie a limfonodulilor mezenterici.

Cadavrele sunt deshidratate, anemice.

Asevedeași