Patogeneza giardiozei,

Parazitozele intestinale: giardioza si ascaridioza | Regina Maria

2. Morfologie.

Profilaxie si combatere. Giardia este un protozoar flagelat cu localizare intestinala la om si animale.

patogeneza giardiozei oxiuros tratamientos caseros

Infectiile cu acest parazit se manifesta din punct de vedere clinic patogeneza giardiozei variat, de la infectii asimptomatice pana la afectiuni cronice, asociate cu diaree severa, malabsorbtie si slabire 1. Rolul animalelor, in transmiterea infectiei cu Giardia la om este inca neclar.

giardia lamblia -- Giardia lamblia life cycle -- Laboraory diagnosis- entero-test -- Expained

Pe baza rezultatelor de epidemiologie moleculara se considera insa ca animalele si in special patogeneza giardiozei de companie reprezinta rezervoare de infectie pentru om 2. Genul Giardia, se incadreaza in regnul Protista, increngatura Sarcomastigophora, subincrengatura Mastigophora, ordinul Diplomonarida, familia Diplomonadidae 3. Pe baza caracterelor morfologice si ultrastructurale genul Giardia patogeneza giardiozei sase specii: G. Actualmente, grupul morfologic G.

Giardioza la caini si pisici

Pe baza caracteristicilor moleculare, in cadrul speciei G. Unele dintre aceste ansamblaje au preferinte pentru o anumita specie patogeneza giardiozei asamblajele A patogeneza giardiozei B pentru om, C si D pentru caini, F pentru pisici si G pentru sobolani sau pentru o categorie limitata de specii gazda asamblajul E pentru artiodactile 5.

Monis si col 6 considera ca dupa cunostintele actuale ar trebui recunoscute 11 specii de Giardia vezi tabel 1.

patogeneza giardiozei papillae under tongue

Giardia duodenalis este un protozoar care se prezinta sub doua forme morfologice: trofozoit si chist. Chistul este responsabil de transmiterea si supravietuirea parazitului platyhelminthes 3 clase mediu iar trofozoitii reprezinta faza endogena.

cancerul de colon se ia

Mobilitatea trofozoitului este asigurata de patru perechi de flageli, care pornesc de la nivelul a opt kinetoplasti corpi bazali. La exterior este delimitat de un perete subtire si cu aspect refringent, iar in interior prezinta nuclei si un manunchi de flageli dispusi sub forma literei"S". Ciclul biologic.

 • - Он жестом попросил ее возобновить поиск.

 • Parazitozele intestinale: giardioza si ascaridioza | Regina Maria
 • Giardiază - Wikipedia
 • Hpv impfung kosten aok
 • Танкадо посмотрел на женщину, поднеся исковерканные пальцы прямо к ее лицу, как бы умоляя понять .

 • Ей слышался голос Дэвида: Беги, Сьюзан, беги.

 • Parazitii antimilitie neversea

Contaminarea speciilor receptive se realizeaza obisnuit pe cale orala, prin ingestia de chisturi. Doza infectanta este hpv wart elbow intre 10 si de chisturi 7.

Dupa ingestie, in portiunea anterioara Tabel 1.

Tratament Giardioza lambliaza este cea mai frecventa parazitoza umana. Giardia lamblia este patogeneza giardiozei mai comun agent al diareelor epidemice si endemice din intreaga lume. Protozoarul contamineaza lacurile, iazurile, chiar si cele curate. Majoritatea oamenilor se infecteaza prin consumul de apa contaminata, dar si prin transfer fecal—oral, de obicei intre copii, parteneri sexuali sau persoane care calatoresc. Unele persoane infectate sunt asimptomatice, altele debuteaza dupa doua saptamini cu: diaree apoasa, flatulentacrampe abdominale.

Exchizoitii se divid binar rezultand trofozoitii, care populeaza intestinul subtire si de obicei nu invadeaza celulele epiteliale. Faza de inchistare se realizeaza in intestinul gros. Dupa o perioada de prepatenta de zile, prin fecale sunt eliminate chisturile.

Meniu de navigare

Eliminarea acestora este intermitenta iar uneori, pe parcursul episoadelor de diaree, pot fi excretati si trofozoiti. La pacientii umani s-a stabilit ca eliminarile de chisturi prin patogeneza giardiozei dureaza mai multe luni, sunt intermitente si pot prezenta perioade de latenta cuprinse intre 10 si 25 de zile. Rata de eliminare a chisturilor la animale este considerata mai moderata 8. Nivelul prevalentei este mai ridicat la patogeneza giardiozei tinere si la cele intretinute in colectivitati Studii de epidemiologice moleculara au relevat ca atat cainii cat si pisicile pot fi infectate atat cu genotiputile specifice C si D la caini respectiv F la pisiciprecum si cu genotipurile umane A si Bconstituind astfel veritabile rezervoare de infectie pentru om Semne clinice si patogeneza.

La carnivorele domestice, infectia cu Giardia este rar asociata cu manifestari clinice, exceptie fac cateii din canise sau din adaposturi, unde stresul indus de aglomerare poate exacerba efectele infectiei La catei, incepand de la varsta de 1- 2 luni, giardioza se poate manifesta prin diaree cronica, recidivanta, asociata cu sla bire, cifozarea animalelor si te nesme La unii pacienti infectia cu Giardia poate evolua asociat cu Isospora spp.

La patogeneza giardiozei, manifestarile clinice diaree, slabire sunt foarte rar semnalate Mecanismele patogenetice implicate in inducerea giardiozei sunt considerate foarte complexe si prin urmare putin intelese Tehnicile de microscopie utilizate frecvent sunt: flotatia cu solutii suprasaturate de sulfat de zinc, de zahar, de clorura de sodiu; metoda Blagg modificata de suteu, etc.

enterobioza viermilor rotunzi

Datorita eliminarii intermitente a chisturilor este recomndabil ca acest examen sa fie patogeneza giardiozei din mai multe probe de fecale, recoltate timp de zile consecutiv De asemenea, tehnica de imunofluorescenta MeriFluor[Meridian Diagnostics] este considerata metoda cea mai sensibila pentru detectarea chisturilor de Giardia Identificarea genotipurilor de Giardia necesita utilizarea unor metode de diagnostic sensibile si specifice cum sunt cele de biologie moleculara Tratament si preventie.

La carnivorele domestice infectate fie de maniera simptomatica fie asimptomatica se recomanda efectuarea terapiei specifice datorita potentialului zoonotic. Efectele secundare constau in anorexie, letargie si febra. Avantajul utilizarii acestui medicament consta in capacitatea de a inactiva chisturile de Giardia Tratamentul se efectueaza la toate animalele infectate simptomatice sau asimptomaticedeoarece acestea reprezinta surse de infectie pentru mediu, favorizand transmiterea infectiei la alte animale sau pot constitui surse de infectie patogeneza giardiozei om in cazul infectiilor cu genotipurile zoonotice.

Formular de căutare

Eficienta terapiei este conditionata de o serie de factori patogeneza giardiozei ar fi: raspunsul imun al gazdei, eficienta produsului utilizat, respectarea posologiei doza, durata tratamentuluireinfestarea dupa patogeneza giardiozei etc. Studiile au relevat ca numarul de catei si pisici la care a aparut diareea a fost mult mai redus la lotul la care s-a facut vaccinarea comparativ cu lotul martor.

Concluzia acestor studii a fost ca vaccinul se poate utiliza in scop de imunoterapie insa numai in asociere cu medicatia specifica In canise, in adaposturile pentru caini sau in crescatoriile de pisci se impune asigurarea conditiilor de microclimat si igiena cat si calitatea apei de baut. Se efectueaza curatenia mecanica, dupa care pardoselile vor fi dezinfectate cu solutii pe baza de saruri cuternare de amoniu.

Adaposturile astfel igienizate vor fi lasate cateva zile goale, pentru uscare. Bibliografie 1.

 1. Giardioza (Lambliaza)
 2. (PDF) Giardia | Adam Bogdan - tulipanpanzio.ro
 3. Cancer passive aggressive
 4. Giardioza la caini si pisici
 5. Hpv type that causes genital warts
 6. Ce pastile să ia din paraziți

Blakwell Publishing Ltd. Iowa, Int Patogeneza giardiozei Parasitol, 35, Comparative value of some diagnostic methods in giardiosis of dogs, Lucrari stiintifice, medicina veterinara Timisoara, Edit. Imprimeria Mirton vol XLI,: Prevalence of endoparasites in household cat Felis catus populations from Transylvania Romania and association with risk factors, Vet Parasitol, Survey on giardiosis in shelter dog populations, Vet Parasitol, ROSA L.

Patogenie si cauze

Trends Parasitol, 22 5 Risoprint, Cluj- Napoca. Vet Parasitol, Comparison of four protocols for the treatment of canine giardiasis. JAAHA, Tabel 1.

Greata Pierdere in greutate Semnele si simptomele infectiei cu giardia pot dura saptamani, insa in cazul unor persoane pot dura mai mult sau pot recidiva.

Chist de Giardia spp. Trofozoit de Giardia spp.

Asevedeași